Bjelasnica Logo

Zimsko planinarenje

Zimsko planinarenje na Bjelašnici i Igmanu

Zimsko planinarenje na Bjelašnici i Igmanu Možete planinariti i zimi.

Najlakši način je našim označenim zimskim planinarskim stazama. Ovim snegom očišćenim stazama za šetnju možete lagano ili brzo prošetati snegom prekrivenim zimskim pejzažom.
To ne mora uvijek biti najviši vrh ili najduža ruta. Naprotiv. Lagano zimsko planinarenje je takođe na listi obaveza tokom zimskog boravka ili skijanja na Bjelašnici i Igmanu planinarenje je klasika koja nikada ne izlazi iz mode. Nije ni čudo: možete istraživati ​​snježni zimski krajolik bez velike opreme i bez velikog napora. Jutarnji sati su posebno intenzivni kada se dan polako budi – a miris zime je bukvalno u vazduhu.

Naš prijedlog: Bijele vode – Mala Vlahinja

Polazna tačka: PD Bijele vode

Završna tačka: Mala Vlahinja

Upute za dolazak do polazne tačke: Magistralnim putem M18 do Krupca gdje odmah iza kamenoloma treba skrenuti desno na Regionalni put R442a prema Bjelašnici i Igmanu. Kada dođete do Hotela Maršal na Bjelašnici produžiti pravo još nekoliko kilometara do doma Bijele vode.

Opšte upute: Ući u šumu iznad doma i markiranom stazom proći kroz nju. Po izlasku iz šume skrenuti lijevo (sjeverozapad) i ići sve do puta koji vodi na vrh Bjelašnice. Moguće je na vrhu napraviti pauzu u Observatoriju u prostoriji za planinare. Dalje nastaviti (isto na sjeverozapad) iznad Kotlova grebenom, pored srušenog vojnog objekta sve do vrha Mala Vlahinja.

Oprema: Standardna planinarska oprema prilagođena vremenskim uslovima.

Sigurnosne informacije: Staza nije tehnički zahtjevna i nema opasnosti od mina.