Bjelasnica Logo

Paraglajding

Paraglajding: ovisnost o nebu

Ono što je tek počelo kao test hrabrosti razvilo se u njegovu strast: danas Mirvad Zenuni i njegov tim ispunjavaju svoj san o letenju gotovo svakog dana. Sami ili kao par na profesionalnom letu u tandemu na Bjelašnici. Uvid u fascinaciju paraglajdinga.

Posljednji pogled na pojaseve, namjestite sunčane naočale i on bježi. Odlučan prema ponoru. Nema povratka. Puna brzina. Bezdan je sve bliže. Ide li ovo dobro? Poslednjih nekoliko metara. Ali tamo! Iza njega se diže njegov šareni paraglajder. Spas na vidiku: noge mu na vrijeme polete – i on bez napora klizi preko Dinarskog gorja, planina Bjelašnice i igmana. Mirvad Zenuni je ovisan o raju.

Važan test hrabrosti

Sve je počelo testom hrabrosti: „Moje kolege i ja, u to vreme na Bjelašnici došli smo na ideju da počnemo da se bavimo paraglajdingom. Onda sam prvo progutao prazno,” Zenuni se osvrće. U svojoj grupi imao je najviše poštovanja prema projektu. Ali možda ga je upravo zbog toga paraglajding od početka fascinirao. Trenutak kada je poletio i više nije osjećao tlo pod nogama, samo je lebdio – Mirvad se prisjeća kao da je to bilo jučer: “Kao da se uronite u drugi element.”

Osjećaj sreće prati nalet adrenalina

U svom svakodnevnom radu približava ljude letenju tandemskim letom. Za mnoge je takav let prvi. “U početku su moji gosti napeti, osjećaju kako im adrenalin protiče venama. Tada počinje čuđenje: primjećujete kako je mirno – često čujete samo tiho šuštanje vjetra. I uživaju u novoj perspektivi.” Mirvad ljeti radije počinje s gostima na Bjelašnici. Tamošnje lansirno mjesto je otvoreno iz tog područja i nudi dobar pogled na Babin do.

Timski rad je neophodan na tandem letu

Za razliku od padobranstva, vodič ne može jednostavno izgurati goste iz aviona u tandem letu. Naprotiv. Paraglajding zahtijeva timski rad i povjerenje. Često gosti s vremena na vrijeme mogu sami kontrolirati let. Letenje po zalasku sunca posebno je iskustvo za Zenunija: „Leteti prema suncu kada posljednji zraci zraka okupaju krajolik toplim bojama. Tada je sreća savršena.