Bjelasnica Logo
Početna | Zima je, a snijega nema!

Zima je, a snijega nema!

Objavljeno 25. Decembra 2022


Kraj godine se bliži, pa iako bismo trebali već uveliko planirati kada otići na planinu i uživati u zimskim čarima – izgleda da je skijaška sezona ove godine malo prolongirana.

Promjena klime na globalnom nivou izazvala je poremećaja koje ostavljaju traga i utječu na klimatske prilike i u Bosni i Hercegovini.

Godina za nama donijela je porast prosječne temperature zraka, pa se samim tim i padavinski režim promijenio. Ove godine vrijeme je samo pratilo trendove iz prethodnih godina, a toplije i sušnije sezone nastavile su se i 2022. godine.

Riječ meteorologa

“Počeli smo godinu sa apsolutnim rekordom u Mostaru i nastavili sa brojnim rekordima u pogledu maksimalnih temperatura, a najupečatljivije je bilo dugo Miholjsko ljeto u oktobru, gdje smo imali skoro cijeli mjesec bez padavina sa natprosječnim temperaturama. Takve vremenske prilike svakako da su posljedica klimatskih promjena”, kaže nam Bakir Krajinović iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ).

Zbog prethodno pobrojanih činjenica došlo je do disfunkcije u godišnjim dobima, temperaturnim vrijednostima i padavinama što se oslikalo i na ovogodišnju skijašku sezonu na bh. planinama.

Iako bi skijaška sezona već uveliko trebala biti u jeku, zbog nedostatka snježnih padavina, a i temperatura koje su iznad prosjeka za ovo doba godine – ljubitelji zimskih sportova moraju pričekati još neko vrijeme.

Kako kaže Krajinović, tek početkom iduće godine postoji mogućnost za formiranjem snježnog pokrivača. Doduše, mala.

“One prave, očekivane, snježne padavine prema svim raspoloživim prognoznim modelima, neće biti tokom ovog mjeseca. Za pravu zimsku idilu još ćemo sačekati. Početkom narednog mjeseca postoji mala vjerovatnoća da će biti dovoljno snježnih padavina da se formira snježni pokrivač”, poručuje Krajinović.

Bjelašnica za osnježavanje staza čeka niske temperature

Zimska sezona 2022/2023. na Bjelašnici i Igmanu trebala je biti otvorena 13. decembra. Na žalost svih ljubitelja zimskih sportova, mjesec decembar obilježila je temperaturna inverzija te su temperature daleko iznad prosjeka za ovo doba godine.

Kako su nam kazali iz Olimpijskog centra Bjelašnica-Igman, potrudili su se učiniti sve da pripreme staze za predstojeću zimsku sezonu, kako bi spremne dočekale skijaše čim to vremenski uslovi budu dozvoljavali. Ski staze su znatno proširene i povećan je kapacitet skijaša na stazama.

“Osnježivanje staza na skijalištu Babin Do počelo je još krajem novembra, no uslijed neobično visokih temperatura za ovo doba godine nismo u mogućnosti proizvoditi snijeg. Akumulaciona jezera neophodna za rad topova su puna, ali moramo imati temperature ispod minus tri stepena za početak proizvodnje snijega. U gornjoj zoni skijališta, na stazi Kolijevka, uspjeli smo napraviti određene zalihe snijega, ali to još uvijek nije dovoljno za puštanje skijališta u rad. Također, sistem osnježenja nadograđen je s 18 novih topova, dok naredne godine očekujemo isporuku dodatnih 30 topova, što će omogućiti ski centru više od 120 skijaških dana u godini”, poručilu su nam iz OC Bjelašnica-Igman.

Ove sezone, smještajni kapaciteti na Bjelašnici su popunjeni, pa se bilježi znatno povećanje interesovanje gostiju iz svih krajeva svijeta.

“Nadamo se skorim padavinama ili padu temperature i radujemo se se novim zajedničkim sportskim avanturama u sezoni koja je pred nama”, poručuju iz OC Bjelašnica-Igman.

Izvor: klix.ba