Bjelasnica Logo
Početna | URUČENJEM SEZONSKIH SKI-KARATA NAJUSPJEŠNIJIM SKIJAŠKIM I SNOWBOARD KLUBOVIMA OTVORENA SKIJAŠKA SEZONA NA BJELAŠNICI

URUČENJEM SEZONSKIH SKI-KARATA NAJUSPJEŠNIJIM SKIJAŠKIM I SNOWBOARD KLUBOVIMA OTVORENA SKIJAŠKA SEZONA NA BJELAŠNICI

Objavljeno 10. Decembra 2023

Ministri u Vladi Kantona Sarajevo Kenan Magoda i Zlatko Mijatović, te direktor “ZOI84” OCS Jasmin Mehić danas su na Bjelašnici uručili sezonske ski-karte za najuspješnije skijaške i snowboard klubove iz Federacije Bosne i Hercegovine. Ovime je ujedno otvorena skijaška sezona na olimpijskoj planini Bjelašnica.

Veliki broj takmičara danas je na Bjelašnici predstavljao boje svojih klubova, a uručeno je ukupno 128 ski-karata djeci iz registrovanih klubova u Skijaškom savezu FBiH, i to skijašima takmičarima u disciplinama alpsko skijanje, snowboard i paraskijanje.

Direktor “ZOI84” Jasmin Mehić zahvalio je resornim ministrima na podršci, te kazao kako osim direktne podrške u vidu dodjele ski-karata, imaju i podršku u organizaciji takmičenja.

“Možemo reći da smo u prethodnih nekoliko godina na Bjelašnici ponovo izgradili jaku bazu domaćih takmičenja. Kroz narednih 15 dana ćemo najaviti kalendar dešavanja, odnosno takmičenja na Bjelašnici. Ove godine smo obogatili sistem vještačkog osnježenja, dobili smo 35 novih topova, uradili smo jako mnogo investicija na stazama, a pripremili smo i nove staze i infrastrukturu za buduće žičare. Čast nam je da zajedno sa Vladom Kantona Sarajevo i resornim ministarstvima, gradimo i održavamo duh zimskih sportova”, rekao je direktor Mehić.

Ministar kulture i sporta KS Kenan Magoda istakao je kako je kontinuirana podrška resornog ministarstva sigurno snažan motiv za razvoj takmičarskog skijanja, kao i motiv da naši mladi takmičari prave dobre rezultate.

“Opredjeljenje Vlade Kantona Sarajevo jeste razvoj planina Bjelašnice i Igmana, kako u infrastrukturnom segmentu, tako i kroz dešavanja u kulturi i sportu. Ove sezone ćemo imati Evropa kup utrku i trebamo biti ponosni i pričati o ljepotama i značaju naše olimpijske ljepotice Bjelašnice, te njegovati ono što imamo. Strateški radimo ozbiljne stvari i učinit ćemo sve da Bjelašnica ima cjelogodišnji kvalitetan sadržaj”, poručio je ministar Magoda.

Ministar Mijatović naveo je da su u resornom ministarstvu jasno opredjeljeni za daljnji infrastrukturni razvoj Bjelašnice i Igmana.

“Otkada sam ja na čelu Ministarstva privrede KS, zaključili smo sporazume u vrijednosti od oko 30 miliona KM. Jedan dio njih je realiziran ove, a dio će biti realiziran tokom naredne godine. Bitan korak koji moramo postići u narednom periodu jeste usvajanje novog regulacionog plana, odnosno izmjenu i dopunu postojećeg regulacionog plana iz 1982. godine. On je zaista neophodan za daljnji razvoj, i ako ga usvojimo, a siguran sam da hoćemo, dobiti ćemo nove žičare, gondole i ski staze, koje će obogatiti ovaj prostor. To je jako bitno sa sportskog i kulturnog aspekta, ali i sa turističkog i privrednog aspekta”, rekao je ministar Mijatović.

Nakon dodjele ski-karata mladim takmičarima, održan je i sastanak sa zvaničnicima klubova na temu organizacije ski i snowboard takmičenja u zimskoj sezoni 2023/2024.