Bjelasnica Logo
Početna | UMJESTO SKIJANJA TURISTI NA BH. PLANINAMA ROŠTILJAJU

UMJESTO SKIJANJA TURISTI NA BH. PLANINAMA ROŠTILJAJU

Objavljeno 3. Januara 2023

Umjesto snijega na Bjelašnici i Igmanu zelenilo. Brojni šetači na ovim planinama, ali je na Igmanu ipak primjetna veća gužva.

Neki su tamo odlučili i roštiljat. Miris roštilja, umjesto skijanja. Većina građana na ove planine pobjegla je zbog zagađenog zraka u Sarajevu.

Sve se okrenulo nije kao što je bilo, prošla godina je bila dobra, ali kao da se sve pomjerilo jedan mjesec, kaže jedan od Sarajlija. Tako se traže alternative i uživa se uz kavu. Čist zrak, sunčano vrijeme. To odgovara Edini Šehić:

Nismo očekivali da će biti ovako toplo, proljetno vrijeme… nadam se da će sredinom ovog januara moći skijati, objašnjava Edina, dok njen sin Harun igra nogomet na Bjelašnici u januaru . On poručuje: Ne fali mi snijeg, lijepo mi je. Igram nogomet.

Na Igmanu cijelim putem veliki broj parkiranih vozila. Snježana Porić s mužem je iz Hrvatske došla upravo ovdje. Oduševljeni su ljepotama Bosne i Hercegovine

Vrijeme je prelijepo, došli smo prije nove godine. Obišli smo ljepote u Sarajevu oko Sarajeva i evo nas sada na planinama. Imamo u planu poslije Igmana otići na Bjelašnicu. Generalno nam je prekrasno jer nam je BiH cijela prekrasna. Bit će nam žao kada odemo kući, ali pozitivna iskustva nosimo sa sobom i sigurno se vraćamo još koji put – kaže Snježana.

 

Toplo vrijeme ne odgovara vlasnicima hotela i apartmana jer mnogi otkazuju rezervirane sobe, pa je većina hotela i apartmana na 30 posto popunjenosti.

Gubici se iz dana u dan povećavaju, a snijega, sudeći prema prognozama, uskoro neće biti, piše N1.