Bjelasnica Logo
Početna | Skijaši iskoristili dan za odlazak na Bjelašnicu, gore ih dočekali zatvoreni ski liftovi

Skijaši iskoristili dan za odlazak na Bjelašnicu, gore ih dočekali zatvoreni ski liftovi

Objavljeno 12. Decembra 2021

Snijeg koji je u Sarajevu i okolnim mjestima počeo padati u subotu uvečer, stvorio je gotovo pa idealne uslove za skijanje na olimpijskim planinama oko glavnog grada BiH.

Kao i ranije, veći broj građana Sarajeva, naročito onih koji preferiraju skijanje, ovu nedjelju iskoristili su za posjetu Bjelašnici na kojoj je 30. novembra i zvanično otvorena sezona skijanja.Prema onome što je zabilježio fotoreporter portala Klix.ba, Bjelašnicu su ovog vikenda posjetili kako stariji ljubitelji skijanja, tako i oni mlađi, ali i oni kojima će ova zima predstavljati vjerovatno i prvi susret sa skijama.

Međutim, iako su vremenski uslovi na Bjelašnici gotovo pa idealni za skijaše, ovog vikenda pojavili su se i određeni organizacioni problemi koji su izazvali nezadovoljstvo skijaša.

Naime, zbog vjetra i mećave, niti jedan ski lift, osim “Kolijevke” nije u funkciji, što svakako stvara probleme na stazama i dovodi do velikih gužvi. Također, u ovom trenutku u funkciji nije ni šestosjed kao ni četverosjed i dvosjed.

Iako građani tvrde da liftovi nisu u funkciji, oglasili su se i iz preduzeća ZOI'84 te su naveli kako su ovom trenutku građanima na raspolaganju liftovi manjih kapaciteta “K1” i “BY”.

“Identifikovali smo izgradnju duplog ‘BX’ lifta kao prioritet, te već u maju 2021. pripremili svu potrebnu tehničku dokumentaciju. Zbog brojnih administrativnih procedura sa radovima smo mogli započeti tek u oktobru. Preuzeli smo rizik i zajedno sa kompanijom

Doppelmayr, najpoznatijim svjetskim proizvođačem liftova u svijetu, krenuli sa izgradnjom duplog ‘BX’ lifta prije dva mjeseca. Završetak radova bio je planiran za 15.12.2021., ali velike količine snježnih padavina koje nisu uobičajene za početak decembra, otežale su i prolongirale završetak radova. Tim ZOI'84 ulaže maksimalne napore da dupli ‘BX’ lift učini dostupnim skijašima do kraja ove godine”, kazao je Jasmin Mehić, direktor ZOI'84.

On navodi da se ZOI ‘84 suočava sa brojnim izazovima koji se generišu više od 25 godina.

“Uprava ima potpuno razumijevanje prema skijašima, te progresivnim pristupom činimo sve da našim korisnicima pružimo najoptimalnije uslove na skijalištu u što kraćem roku. Investicije u dupli BX lift će unaprijediti trenutne uslove, ali prava promjena može biti vidljiva tek povezivanjem Bjelašnice i Igmana, te izgradnjom 5 novih liftova i staza. Pred nama je težak put i spremni smo za njega. Našim skijašima zahvaljujemo na razumijevanju i podršci”, zaključuje Mehić.

S obzirom na situaciju i činjenicu da ski liftovi nisu u funkciji, kao “prva pomoć” u ovom trenutku angažovani su i skuteri uz pomoć kojih se skijaši prebacuju na početak skijaških staza.

Iako je put prema Bjelašnici očišćen i u potpunosti siguran za vožnju, vremenski uslovi, ali i sama organizacija očigledno da u ovom trenutku nisu na najboljem nivou što svakako “kvari” cjelokupni zimsku idilu na olimpijskoj ljepotici.

Podsjetimo, građani koji su nedjelju odlučili provesti na Trebeviću također su imali probleme prilikom dolaska na planinu s obzirom na to da je put prema ovoj planini neočišćen što je dovelo do toga da brojni automobili ostanu “zaglavljeni” u snijegu.

Izvor: klix.ba