Bjelasnica Logo
Početna | Ski centar Bjelašnica dobiva najveći sistem osnježenja u posljednih 10 godina.

Ski centar Bjelašnica dobiva najveći sistem osnježenja u posljednih 10 godina.

Objavljeno 1. Oktobra 2022

U četvrtak je potpisan ugovor u vrijednosti 11.5 miliona KM za izgradnju sistema osnježenja na Bjelašnici. Ugovor će se realizovati u narednih 12 mjeseci, a Bjelašnica će dobiti novih 10 kilometara osnježenih staza i 55 novih topova za proizvodnju snijega.  Trenutni sistem osnježenja započet je 2009 godine, kada je napravljen sistem osnježenja u dužini jednog kilometra i kupljeno prvih 5 topova. Sistem se godinama nadograđivao i danas na Bjelašnici imamo:

  • 8 kilometara cjevovoda
  • 50 topova
  • 2 jezera zapremine 50.000m2

Nadogradnja sistema je ujedno i najveći projekat osnježenja i u samo jednoj godini izgradit ćemo više nego što je izgrađeno u proteklih 13 godina. Pored ugovora za osnježenje potpisan je i ugovor za uređenje staza u vrijednosti 2 mio KM. Radovi obuhvataju proširenje staza, drenažne sisteme, kao i humusiranje i zatravljenje kako bismo smanjili količinu kamenja na stazama, što je jedan od dugogodišnjih problema Bjelašnice. Sistem osnježenja obuhvatit će sve staze i omogućiti značajno produženje skijaške sezone.

Zona 1:

  • Staza 4 od međustanice do ski lifta Heliodrom
  • Trasa sli lifta Heliodrom
  • Izgradnja nove staze sa staze gornja Kolijevka do ski lifta Heliodrom

Zona 1 je iznimno važna za rani početak sezone i dugo proljetno skijanje. Sa završetkom ove zone očekujemo da sezonu otvaramo prije 10.12. i da omogućimo skijanje do sredine aprila i da svake godine našim skijašima omogućimo 100+ dana skijanja na Bjelašnici.

Zona 2:

  •  Međustanica-tehnički put-staza 2 gornji dio

Izgradnjom ove dionice osnježit ćemo sve tri strane gornje zone skijanja

Zona 3:

  • staza 5 od gornje akumulacije do Štinjeg dola, uključujući sva tri dijela staze 5.

Staza 5 je jedna od naljepših staza na Bjelašnici ali zbog nepostojanja sistema osnježenja ova staza je dugo bila zanemarena. Izgradnjom novog sistema proširit ćemo staze i napraviti najljepše skijaške staze na Bjelašnici.

Zona 4:

  • Staza 4 od ski lifta Heliodrom do Babinog dola

Još jedna od ljepših staza koja se godinama ne koristi dovoljno zbog teške konfiguracije terena i nedostatka sistema za osnježenje.

Izgradit će se veza sa staze 4 na stazu 1, na ulaz u novi četverosjed, kao i nova spojna staza sa stazom Kolijevka čime želimo omogućiti našim skijašima raznovrsnost i bolje skijaško iskustvo.

Zona 5:

  • Štinji do – Babin do

Osnježenje i osvjetljenje ove zone ski centra omogućit će kvalitetno skijanje u donjoj zoni, ali i sniježni pokrivač za dječije staze i sankalište, čime ćemo osigurati da i naši najmlađi korisnici imaju kvalitetan sadržaj.

izvor: zoi84.ba