Bjelasnica Logo
Početna | Radovi na revitalizaciji četverosjedne žičare pri kraju, u funkciji početkom decembra

Radovi na revitalizaciji četverosjedne žičare pri kraju, u funkciji početkom decembra

Objavljeno 27. Novembra 2022

Izmještanje četverosjeda na Bjelašnici počelo je u augustu, radovi se privode kraju, a prognoze su da će biti u pogonu već iduće sedmice.

Četverosjedna žičara je projekat u koji su uloženi milioni KM, ali zbog niza grešaka, koje su napravljene prilikom izrade projekta i izbora lokacije, ona je bila nefunkcionalna od 2017. godine.

Uložena su skoro četiri miliona KM u nju, a dodatno je stvarala materijalne i ljudske troškove, jer je održavanje na vremenskim uslovima, kakvi su na vrhu Bjelašnice, bilo dodatna otežavajuća okolnost.

Sredinom ove godine je na Bjelašnici počela revitalizacija četverosjeda kako bi ova višemilionska investicija bila u funkciji.

S obzirom da se početak skijaške sezone već bliži, radovi su u punom jeku, do sada su završeni zadnji stub i zadnja stanica, a do kraja sedmice biti će završena i polazna stanica četverosjeda.

 

“Početkom decembra postavljati će se uže, kačiti korpe, automatika četversjeda nakon čega slijedi tehnički prijem”, najavili su iz Olimpijskog centra Bjelašnica i Igman.

Revitalizacija četverosjedne žičare je zajednički projekat Vlade Kantona Sarajevo, Ministarstva privrede KS, “ZOI'84” i Zavoda za izgradnju koji su potpisali zajednički sporazum.

izvor: klix.ba