Bjelasnica Logo
Početna | Projekt / ZOI’84 u Ski centar Bjelašnica-Igman planira investirati blizu 20 miliona KM

Projekt / ZOI’84 u Ski centar Bjelašnica-Igman planira investirati blizu 20 miliona KM

Objavljeno 10. Decembra 2021

Kantonalno javno preduzeće ZOI'84 za razvoj ski centara Bjelašnica i Igman u naredne četiri godine investirat će blizu 20 miliona KM.

Novoimenovani direktor kompanije ZOI’84 Jasmin Mehić na današnjoj pres-konferenciji na Igmanu predstavio je plan razvoja i infrastrukturnih ulaganja.

ZOI'84, kao pravni nasljednik Organizacionog komiteta Zimskih olimpijskih igara, ima dužnost i najveću obavezu da razvija sport, unapređuje sportsku infrastrukturu i promoviše zimske sportove, te je u skladu s tim napravljen plan dugoročnih i kratkoročnih ulaganja kompanije. Dugoročna vizija razvoja ski centra Bjelašnica i Igman postavljena je još 1981. godine i bazirana je na uvezivanju dva skijališta. U važećim regulacionim planovima ucrtane su skijaške staze koje povezuju ova dva centra i potrebno je uraditi dopune i izmjene u skladu sa novim standardima, saopćeno je iz Službe za marketing, komercijalne poslove i nabavku KJP ZOI-84 OC

“Ovo je najvažniji zadatak koji imamo pred sobom i vjerujemo da jedino uvezivanje ova dva ski centra može osigurati dugoročnu održivost i razvoj. Trenutno smo u fazi razrade novog master plana koji treba da definiše strateški razvoj lokaliteta Bjelašnice i Igmana. S obzirom na to da KJP ZOI'84 nije jedini upravitelj ovih lokacija, sve razvojne planove radimo u saradnji sa općinama Trnovo, Hadžići i Ilidža, sa Upravom za šumarstvo, Zavodom za planiranjem razvoja Kantona Sarajevo, te sa drugim relevantnim ministarstvima i institucijama koje imaju za cilj razvoj jedne od najvažnijih turističkih destinacija u BiH”, istakao je Mehić.

“Iako građani očekuju značajne promjene na skijalištima već u ovoj godini, potrebno je prije svega napraviti kvalitetno planiranje projekata, izradu projektne dokumentacije, obezbijediti potrebne dozvole i saglasnosti, te provesti procedure javnih nabavki. Dolaskom u ZOI'84 u aprilu ove godine nisu nas dočekali spremni projekti i krenuli smo od početka, a u više navrata blokirani su nam i računi. Riješili smo velike sudske sporove koji su prijetili dužim blokadama računa, te smo uz podršku Vlade Kantona Sarajevo i Ministarstva privrede osigurali nesmetano funkcionisanje kompanije. Od razvojnih projekata u ovoj godini smo potpisali ugovore za oko pet miliona KM investicija, od kojih će većina biti realizovana već u narednoj građevinskoj sezoni”, dodao je Mehić.

Projekti za koje su potpisani ugovori ili su u fazi realizacije su: rekonstrukcija postojećeg i izgradnja novog ski lifta na lokaciji Babin Do, ugovor za izgradnju objekta garaže za šestosjednu žičaru koji će uključivati nove prostorije za hitnu pomoć i javne toalete, finaliziranje radova na izgradnji i uvezivanje sistema vještačkog osnježenja na stazi gornja „Kolijevka“, integracija novog sistema SKI-DATA, koji će omogućiti lakšu kupovinu ski karata putem web shopa, u hotelima i na drugim prodajnim mjestima, izgradnja novog sistema za upravljanje parkingom, osposobljavanje staze za noćno skijanja sa vrha ski lifta „BY“ te nabavka novih mašina za uređenje staza.

Razvoj turističke destinacije Bjelašnica-Igman zahtijeva kontinuirana i dugoročna ulaganja. KJP ‘84 je prezentovalo planove kapitalnih investicija u iznosu od blizu 20 miliona KM. Do kraja godine očekuje se usvajanje budžeta i izmjena potrebne zakonske regulative kako bi
planirane investicije bile realizovane, kada očekuju i potvrdu ulaganja za 2022. godinu.

Prioritetni planovi u iznosu od 20 miliona KM su:zamjena ski lifta „Kolijevka“, premještanje četverosjeda sa novu lokaciju, uvođenje sistem osnježenja na stazama „5a“, „5“ i „4“, probijanje nove skijaške staze u pravcu sjeverozapada, tj. u pravcu Igmana, izgradnja nove polazne stanice sa malog parkinga, gdje bi bili smješteni info centar, prodaja ski karata i ostali prateći sadržaji, izgradnja novog akumulacionog jezera kapaciteta preko 70.000 m3, izgradnja tri dječja ski parka: Bjelašnica, Malo Polje i Veliko Polje, rekonstrukcija streljane za biatlon na Velikom Polju i uređenje skijaških staza.

Mehić navodi da je ovo samo dio projekata na kojima je ZOI'84 aktivno radio proteklih par mjeseci.

“Pored navedenog, na listi prioriteta su razvoj ljetnih sadržaja, izgradnja novih sadržaja na Velikom i Malom Polju i unapređenje Zetre. Ipak, za realizaciju ovih projekata neophodna je stabilizacija kompanije ZOI'84. Samo stabilna kompanija može upravljati ovakvim sadržajima, te paralelno radimo na finansijskom i organizacijskom restrukturiranju kompanije.

Sa prihodima od ski karata koju su trenutno ispod dva miliona KM godišnje KJP ZOI’84 se ne može samostalno razvijati i pred nama je još uvijek je dug put do održivog i samostalnog poslovanja. Vjerujem da kompanija ZOI’84 može stati na noge i postati oslonac razvoja turizma Kantona Sarajevo “, zaključuje Mehić.

Na skijalištima ski centra Bjelašnica završen je remont svih žičara i sistema vještačkog osnježivanja. Kroz nekoliko dana počet će pretprodaja sezonskih karata, dok je otvaranje sezone planirano za početak decembra. U saradnji sa Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo u pripremi je program zimskih sadržaja koji će upotpuniti ugođaj posjetiocima te privući goste iz zemlje i inostranstva”, saopćeno je iz KJP ZOI'84 Olimpijskog centra Sarajevo.

Izvor: radiosarajevo.ba