Bjelasnica Logo
Početna | Mijatović posjetio radove na Igmanu i Bjelašnici: Poznati novi sadržaji na olimpijskim planinama

Mijatović posjetio radove na Igmanu i Bjelašnici: Poznati novi sadržaji na olimpijskim planinama

Objavljeno 7. Septembra 2023

Ministar privrede Kantona Sarajevo Zlatko Mijatović s direktorom KJP “ZOI ‘84’” Jasminom Mehićem obišao je u srijedu, 6. septembra, gradilišta na Igmanu i Bjelašnici te se upoznao u kojoj fazi implementacije se nalaze projekti na ovim olimpijskim planinama.

Saopštenje Vlade Kantona Sarajevo prenosimo u cijelosti:

‘Podsjetimo, na Bjelašnici se uređuju staze, vrši se njihovo proširenje, drenaža sistema, kao i humusiranje i zatravljenje kako bi se smanjila količina kamenja na stazama, što je jedan od dugogodišnjih problema ovog lokaliteta.

Radovi se odvijaju i na ambijentalnom uređenju, na instaliranju dodatnih sistema osnježavanja i osvjetljavanja novih dijelove staza, čime će se povećati kapaciteti noćnog skijanja na Bjelašnici. U završnoj je fazi izgradnja automatske garaže za šestosjednu žičaru, pri kraju je i opremanje modernim javnim toaletima koji prethodnih sezona nisu bili na raspolaganju posjetiteljima.

 

‘Bjelašnica i Igman neosporno nude uslove za mnogobrojne zimske aktivnosti, a naš zajednički cilj je da ove planine obogatimo i dodatnim sadržajima koji će se posjetiocima nuditi tokom ljetne sezone. Mogućnosti su velike i raznovrsne i vjerujemo da ćemo uspjeti iskorisiti ove potencijale’, zajednička je ocjena ministra Mijatovića i i direktora Mehića.

Trenutno se radi i na projektu uređenja prostora oko akumulacionih jezera, kako bi ona u toku ljetne sezone postala ugodna turistička atrakcija, a u toku zime bi se akumulirana voda iz jezera nastavila koristiti za osnježavanje staza.

Na šestosjed su postavljeni nosači za bicikla, u planu je i uspostava Alpine caoaster-a. Sve ovo i još mnogobrojni drugi projekti će doprinijeti da OC Bjelašnica i Igman naredne godine postavi rekorde posjećenosti.

‘Bila je ovo prilika da se još jednom naglasi da KJP ‘ZOI ‘84 ulaže ogromne napore u implementaciju dogovorenih projekata.

Vjerujem da će istrajati u tome i da će svaka sljedeća sezona biti bolja od prethodne’, poručio je ministar Mijatović, koji je iskazao svoju podršku mladoj ekipi ovog preduzeća koja ulaže veliku energiju i zalaganje kako bi Bjelašnica i Igman vratili olimpijski sjaj.

‘Na tom putu imaju potpunu podršku Ministarstva privrede Kantona Sarajevo’, poručio je ministar privrede KS Zlatko Mijatović”, navodi se u saopštenju.