Bjelasnica Logo
Početna | Memorijalni uspon na Bjelašnicu: Sjećanje na planinare stradale prije šest decenija

Memorijalni uspon na Bjelašnicu: Sjećanje na planinare stradale prije šest decenija

Objavljeno 10. Decembra 2023

Sudionici tog memorijalnog uspona krenuli su sa lokacije Babin Do, grebenom do vrha Bjelašnice (2.067 metara). Tamo su, nakon tri i pol sata uspona, položili vijenac na spomen-obilježju (sedmostrani obelisk) planinarima nastradalim 1962. godine. Vijenac je položen i kod spomen-ploče planinaru Dragog Novakovića, koji je smrtno stradao 2016. godine.

U ovogodišnjem memorijalnom usponu sudjelovali su članovi PD “Železničar 1948” Beograd, HPD “Bjelašnica 1923” Sarajevo, HPD “Zaprešić” Zagreb, PD “Brezovača” Hadžići i GSS Novi Grad Sarajevo. Tokom uspona pridružili su im se planinari iz PD “Glasinac” Sokolac, PD “Javorina” Pale i PD “Trebević” Istočno Sarajevo. Taj uspon realiziran je uz pomoć iskusnih vodiča i pripadnika Gorske službe spašavanja iz HPD “Bjelašnica 1923”.

Memorijalni uspon na Bjelašnicu sjećanje je na mladiće smrtno stradale 2. decembra 1962. godine na planini Bjelašnici kod Sarajeva i smatra se za jednu od najtežih tragedija u povijesti planinarstva na ovim prostorima. U toj grupi bilo je ukupno 11 mladića iz Srbije i BiH, sedmorica je smrtno stradala u snježnoj oluji, a četvorica su preživjela tu bjelašničku tragediju.

Izvor: klix.ba