Bjelasnica Logo
Početna | Bjelašnica domaćin evropskog skijaškog kupa u februaru 2023.

Bjelašnica domaćin evropskog skijaškog kupa u februaru 2023.

Objavljeno 12. Septembra 2022

Međunarodna skijaška federacija (FIS) donijela je konačnu odluku o uvrštavanju Bjelašnice u kalendar velikih skijaških takmičenja za 2023., rečeno je također.

Putem videolinka tokom presskonferencije, iz Čilea se obratila Elvedina Muzaferija, trenutno najveće ime alpskog skijanja Bosne i Hercegovine. Kazala je da se raduje što će u februaru nastupiti na njoj poznatoj stazi i da se nada dobrom rezultatu.

Predstavnici Vlade Kantona Sarajevo, čija podrška Olimpijskom centru Bjelašnica i Igman je omogućila kandidaturu za organizaciju takmičenja, naglasili su na ovoj pres-konferenciji podršku i nastojanja za vraćanje olimpijskog duha navedenim planinama, destinacijama velikih takmičenja na Olimpijadi održanoj 1984. u Sarajevu.

Jasmin Mehić, direktor preduzeća “ZOI ‘84”, član organizacionog odbora, kazao je da će predstojeće skijaško takmičenje na Bjelašnici ciljano biti održano u februaru, mjesecu kad je Olimpijada 1984. učinila Sarajevo planetarno poznatim gradom.

Očekuju se učešća velikih skijaških nacija i dobri sportski rezultati Elvedine Muzaferije, rekao je Mehić.

Ministar privrede Adnan Delić je izjavio da Vlada Kantona nastavlja podršku velikim sportskim takmičenjiima i da je izdvojila više od 30 miliona KM za podršku ski-centrima, odnosno za projekte na Bjelašnici, uskoro i na Igmanu.

Ove godine je zabilježen rekordan broj dolazaka u Kanton Sarajevo, kazao je Delić te izrazio nadu da ni zimi neće izostati posjete turista.

Ministar je predočio novinarima ideju aktuelne vlade o uspostavi javnog gradskog prijevoza od Sarajeva do Hrasnice te o izgradnji žičare od Hrasnice do Igmana i Bjelašnice, što bi bio način da Sarajevo dođe ukorak sa svim svjetskim ski-centrima.

Aktuelni kantonalni premijer Edin Forto, također učesnik pres-konferencije, Vladinu podršku upravi preduzeća “ZOI ‘84” je obrazložio kao ispravan potez i naveo zajednički stav da Bjelašnica mora ponovno biti takmičarska destinacija vrhunskog skijanja a obje planine cjelogodišnje destinacije.

Na press konferenciji se obratio i Sead Čaušević, član organizacionog odbora najavljenog februarskog skijaškog kupa.

On je povratak iz Kanade obrazložio željom i obavezom da sportsko znanje stečeno u radu sa skijaškom reprezetacijom u toj zemlji primijeni u vlastitoj državi pridruživši se organizatorima predstojećeg evropskog takmičenja.

izvor: klix.ba