Bjelasnica Logo
Početna | Danas na Bjelašnici: Januarski skijaški užitak s rekordnim brojem posjetitelja

Danas na Bjelašnici: Januarski skijaški užitak s rekordnim brojem posjetitelja

Objavljeno 21. Januara 2024

Bosanskohercegovačke olimpijske planine Bjelašnica i Igman trenutno su prepune posjetilaca, kako domaćih, tako i stranih turista.

Danas je planina Bjelašnica zabilježila rekordan broj domaćih posjetilaca i turista iz zemalja Zapadne Evrope. Najveći broj turista dolazi iz zemalja regije – Hrvatske, Srbije i Slovenije.

U proteklom periodu, na Bjelašnici su preduzete brojne aktivnosti s ciljem poboljšanja turističke sezone. Izgrađeni su pristupni putevi, uspostavljena je infrastruktura koja naglašava olimpijsku ljepotu planine i vraća joj olimpijski duh. Također, poboljšani su uvjeti za one koji ne skijaju.

Redaktor info portala bjelasnica.ba i Igman.ba izjavio je da je Bjelašnica ovogodišnji zimski hit. Skijaška sezona je puno posjećenija nego ranijih godina.

“Promjena je vidljiva u turističkoj strukturi, ali i u promociji i marketingu. Ove godine, primjetno je da veliki broj posjetilaca dolazi iz bliskoistočnih zemalja i zapadne Evrope. Najviše posjetitelja dolazi iz zemalja regije, pri čemu Hrvatska zauzima prvo mjesto, Srbija drugo, a Slovenija treće. Očito je došlo do značajnih promjena u profilu naših posjetitelja”, izjavio je Muhtari.

Govoreći o promjenama na Bjelašnici, mora se navesti da su izgrađeni pristupni putevi, unaprijeđena infrastruktura, te su poboljšani uvjeti za one koji ne skijaju. Za djecu koja dolaze na sankanje, ove godine izgrađen je i veoma moderan zimski park sa baby liftovima i pokretnim trakama. Također, primjetno je povećanje potražnje lokalnog stanovništva za panoramskim razgledanjem Bjelašnice.

Danas smo sreli gospodina Salema, instruktora skijanja, koji je izjavio da je interesovanje za skijanje konstantno. Njegova akademija ima određen broj djece i odraslih.

“Skijam već tri godine za redom. Naročito volim kada ima puno snijega i kada je sunčano”, rekla nam je šestogodišnja skijašica Zejna Bačvić.

“Bjelašnica me uvijek oduševi svojom ljepotom, ali danas je bila posebno magična. Staze su bile u izvrsnom stanju, a pogled na okolne planine i doline bio je neprocjenjiv. Osjećaj slobode na skijanju ovdje je neopisiv!” rekao nam je Enis Ćatić sa Vratnika.