Bjelasnica Logo
Početna | Bjelašnica u 2023. dobija najduži alpine coaster u BiH – Projekat vredan 1,25 mil EUR

Bjelašnica u 2023. dobija najduži alpine coaster u BiH – Projekat vredan 1,25 mil EUR

Objavljeno 20. Decembra 2022

Kantonalna vlast u Sarajevu najavila je da će na Bjelašnici od sljedeće godine biti alpine coaster i brojni drugi ljetni sadržaji. Istaknuto je da će to biti najduži alpine coaster u zemlji.
Kako su saopćili iz Vlade Kanton Sarajevo, ministar privrede Adnan Delić sastao se u petak s direktorima nekoliko kantonalnih preduzeća, a povod je bio inicijativa kantonalne Turističke zajednice da se na Bjelašnici izgradi alpine coaster.
Riječ je o projektu koji bi zajedno realizirali preduzeće ZOI'84, Turistička zajednica, Sarajevo-šume i Uprava za šumarstvo Ministarstva privrede, kao prvi koji bi podrazumijevao zajedničko učešće javnih preduzeća u realizaciji, s tim da bi se dobit dijelila između ZOI'84 i Turističke zajednice.
Ministar Delić je izjavio da će Ministarstvo podržati ovaj projekt, a Sarajevo-šume i Uprava za šumarstvo pomoći će u tehničkoj i stručnoj realizaciji.
– Trebaju nam ljetni sadržaji na Bjelašnici i ovo je sigurno projekat koji ćemo podržati, jer će se njime doprinijeti jačanju sadržaja na ovoj planini, a pri tom se neće narušavati njen prirodni sklad. S obzirom na to da je riječ o demontažnim objektima koji će biti postavljeni tokom ljetnih sezona, oni neće ni na koji način utjecati na funkcionalnost skijaških staza – obrazložio je Delić.
Predsjednik Turističke zajednice Kenan Magoda istakao je da je ideja izaći iz ustaljenih okvira poslovanja javnih preduzeća, napraviti iskorak u poslovanju i ostvarivanju dobiti iz vlastitih prihoda.
– Imamo ideju da po uzoru na druge planine iskoristimo prirodni potencijal, položaj i poziciju Bjelašnice i zajedno s preduzećem ZOI'84 i drugim preduzećima iz našeg resora napravimo turističku atrakciju koja bi tokom ljetne sezone ponudila bogat turistički sadržaj i prihode i za ZOI i za Turističku zajednicu – kazao je Magoda.
Alpine coaster protezao bi se na relaciji od šestosjeda do Babinog Dola, s međustanicom kod akumulacije dva, za koju je planirano ambijentalno uređenje s pratećim uslužno-ugostiteljskim sadržajima kao što su suvenirnica, kafić i restoran s pogledom na grad, dječji i drugi sadržaji za rekreaciju. Zbog ove razdaljine, to bi bio najduži alpine coaster u Bosni i Hercegovini, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.
Prema prvim nezvaničnim procjenama, projekt vrijedi 2,5 mil KM, a Turistička zajednica spremna je u potpunosti finansirati cijeli iznos. Početak gradnje predviđen je po provođenju standardnih administrativnih procedura, a procjena je da bi to moglo biti sredinom proljeća sljedeće godine. Završetak radova predviđa se do početka ljetne sezone sljedeće godine.

izvor: ekapija.com