English 

Please enter a search term to begin your search.

BJELASNICA
XMEDIA
12.11.2014
Skijalište Otvoreno
Noćno skijanje Otvoreno
Liftovi u funkciji N/A
Visina snijega N/A cm
Vremenska progrnoza na Bjelasnici

Olimpijada '84

Nezaboravni sportski događaj, XIV Zimske olimpijske igare. od 8. do 19.februara 1984

 

    

 

Organizacija XIV Zimskih olimpijskih igara, od 8. Do 19.februara 1984. povjerena je Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Svijetu su bile otkrivene prirodne ljepote Bjelašnice, Igmana, Jahorine i Trebevića. U programu ZOI bili su organizovani ski sportovi: alpsko skijanje na Bjelašnici i Jahorini, bob i sankanje na Trebeviću, hokej na ledu i umjetničko klizanje u Zetri i Skenderiji, nordijsko skijanje, biatlon i skokovi na Igmanu.

Istaknuti pojedinci iz ovih oblasti su:
Jure Franko, koji je osvojio prvu medalju za Jugoslaviju na ZOI u povijesti, bilo je to srebro u veleslalomu.
Marja-Liisa Hamalainen je osvojila sve tri pojedinačne utrke u nordijskom skijanju.
Gaetan Boucher (Kanada) i Karin Enke (Istočna Njemačka) su osvojili po dva zlata u brzom klizanju, dok je ženski tim Istočne Njemačke osvojio devet od dvanaest mogućih medalja u tom sportu.
Biatlonac Eirik Kvalfoss iz Norveške je osvojio po jednu zlatnu, srebrnu i brončanu medalju.
Blizanci Phil i Stiv Mahre iz SAD-a su osvojili prvo i drugo mjesto u slalomu.
Jayne Torvill i Christopher Dean, plesni klizački par iz Velike Britanije, je svojim nastupom osvojio suce koji su im dali maksimalne ocjene za umjetnički dojam. Oduševljeni su bili i gledatelji, te je taj par ostao upamćen kao jednan od najomiljenijih i naimpresivnijih pobjednika u umjetničkom klizanju u olimpijskoj povijesti.

Za učešÄ‡e na XIV ZOI prijavile su se reprezentacije 49 nacionalnih olimpijskih komiteta, što je rekordan broj u historiji zimskih olimpijskih igara uopšte.U Sarajevo je stigao i rekordan broj učesnika - sportista i njihovih pratilaca - više od 2 500. Sarajevo je otvorilo srce i ponudilo dobrodošlicu svima, bez obzira na zemlju porijekla, rasnu ili vjersku pripadnost, ideološku ili političku opredjeljenost.

Vrata su bila otvorena svim sportistima i svim ljubiteljima i poštivaocima svijeta sporta i olimpijskih igara. Gledanost olimpijskih igara je bila na zavidnom nivou, naime 60 000 Sarajlija na stadionu, nekoliko miliona ljudi iz okolnih zemalja i oko dvije milijarde stanovnika posredstvom TV na svim merdijanima svijeta bili su svjedoci spektakla koji je predstavljao dostojan uvod u Igre - Igre za nezaborav.

Igre u Sarajevu su bile istinski praznik sporta i mladosti naše planete i još jedanput su čitavom svijetu pokazale ogromnu ulogu koju ima sport u učvršÄ‡ivanju mira, prijateljstva i razumjevanja meÄ‘u narodima.

 

   Apartman Kadić
Bjelašnica, Babin do  Apartman Hamel
Babin Do, Bjelašnica  Apartmani El Tarik Oil
Babin Do, Bjelašnica  Hotel Hecco
Bašcarsija, Sarajevo

VAZNI BROJEVI
AFTER SKI PARTY
Tourist Biro
Vasa reklama